Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


În această ediție a Breviarului legislativ vă vom prezenta discuțiile care au avut loc la dezbaterea proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Programelor Naționale de Sănătate. Asociația Română Anti SIDA – ARAS, în baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, a solicitat Ministerului Sănătății să organizeze o ședință publică. La aceasta dezbatere a participat și Nicolae Oniga, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România. 

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune o avem invitată pe Cristina Vlădău, Vicepreședinte APAN România, care va vorbi despre problemele pe care le întâmpină pacienții români cu scleroză multiplă din punct de vedere legislativ.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Geske Wehr, secretarul general al EURORDIS, organizația europeană de boli rare, este invitatul special al acestei emisiuni. Aflați de la ea care este situația pacienților cu boli rare din Europa, de ce a ales EURORDIS să organizeze la București Conferința Eurordis Membership Meeting și să lanseze aici un document de poziție cu recomandări pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a persoanelor cu boli rare și a familiilor lor.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Aflați care sunt noile recomandări făcute de EURORDIS, organizația europeană de boli rare în cadrul Conferinței Eurordis Membership Meeting, de la București, precum și care sunt cele 7 centre de expertiză în bolile rare acreditate acum în luna mai de Ministerul Sănătății. Dorica Dan, membru în consiliul director al EURORDIS și președintele Alianței Naționale pentru Boli Rare România, vorbește pe larg într-un interviu acordat Radio Noro despre ce s-a discutat weekendul trecut la întrunirea de la București.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Tema vaccinării este pe agenda Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. După ce au reușit eradicarea sau reducerea la nivele foarte scăzute a bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare, țările membre  ale UE se confruntă cu probleme datorate scăderii acoperirii vaccinale și amplificării  reticenței față de vaccinare. Care este situația în momentul de față și cum este poziționată România la capitolul vaccinare, aflați în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Proiectul de OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii se află în dezbatere publică și propune câteva schimbări legate de plata serviciilor medicale de către pacienți. Ce modifică ordonanța, dar și care sunt părerile Ministerului Sănătății, al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, aflați în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra MănăilăProiectul de OUG pentru modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii se afla in dezbatere publica si propune cateva schimbari legate de plata serviciilor medicale de catre pacienti. Ce modifica ordonanta, dar si care sunt parerile Ministerului Sanatatii, al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, aflati in cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă


Bugetul total alocat Ministerului Sănătății este de 11,137 miliarde lei, cu 27% mai mare decât cel de anul trecut. Prin urmare, Ministerul Sănătății vrea să facă investiții în lucrări de construcție, extindere și reamenajare necesare în unele spitale, precum și în echipamente și aparatură de înaltă performanță. Care sunt spitalele ce vor beneficia de pe urma acestor investiții, aflați în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


In aceasta emisiune unde vom discuta despre coplata din sistemul privat de sanatate. In emisiunea trecuta, va anuntam ca s-a lansat in dezbatere publica proiectul de OUG pentru modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii.  Palmed saluta initiativa introducerii coplății în sistemul privat de sănătate, in schimb Demos nu este de acord cu ea. Aflati si de ce in cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă


Noutățile care au fost transmise la cea de-a doua Conferință Națională de Mastocitoză care a avut loc la Spitalul Universitar de Urgență București le dau o rază de speranță pacienților cu această boală rară. Aflați detalii despre un nou studiu în care vor fi incluși bolnavii cu mastocitoză indolentă în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă