Alexandra Mănăilă


Peste 3000 de medicamente generice au dispărut din România în ultimii ani.  În această emisiune veți afla ce spun reprezentanții: APMGR, COPAC și europarlamentarii despre accesul românilor la medicamente, în condițiile în care pacienții din România plătesc în ultimii ani din ce în ce mai mult pentru medicamente din cauza politicilor de preț și de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creșterea accelerată a costurilor de producție, generată de pandemie și de războiul din Ucraina.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla care sunt noutățile pe care le aduce Contractul Cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care va intră în vigoare din vara lui 2023. Elisabeth Brumă de la Direcția Contractări a CNAS a detaliat în cadrul conferinței naționale de închidere a Campaniei de Ziua Internațională a Bolilor Rare 2023, organizată de Alianța Națională pentru Boli Rare, în parteneriat cu EURORDIS, aceste aspecte și le veți auzi în emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Plecând de la scandalul iscat în România din cauza dispozitivelor cardiace de unică folosință care au fost reutilizate de la persoane decedate la pacienți cu probleme cardiace, veți afla în această emisiune ce spune legea din țara noastră cu privire la reutilizarea dispozitivelor medicale de unică folosință, dar și ce spune inteligența artificială Chat GPT despre acest lucru.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vă aducem la cunoștință Raportul special ,,Accesibilitatea pacienților la serviciile oferite de sistemul medical din România” întocmit de Avocatul Poporului. Situațiile prezentate în raport sunt cazuri în care instituția Avocatul Poporului a intervenit în vederea eliminării încălcării drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Zsolt Molnar, Adjunctul Avocatului Poporului vorbește despre petiţii şi sesizări din oficiu, dar și despre recomandări făcute de instituţie.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla despre problemele medicilor stomatologi din România care au legătura cu legislația actuală. Patronatul Medicilor Stomatologi din România cere simplificarea și clarificarea legislației aplicabile cabinetelor stomatologice.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla de ce 216 reumatologi din întreaga țară au semnat o Scrisoare deschisă pentru respectarea drepturilor pacienților și deontologiei medicale în prescrierea tratamentului biologic/biosimilar pe care au trimis-o principalilor factori de decizie din Sănătate.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În ultimele 3 săptămâni în ceea ce privește gripa se înregistrează valori ce depășesc cu peste 20% media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice.  Când va fi vârful sezonului de gripă în România și ce măsuri recomandă ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, aflați în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla mai multe informații despre un proiect pilot al UMF Iuliu Hațieganu, în parteneriat cu Universitatea din Reykjavik și Alianța Națională pentru Boli Rare, care a demarat la Cluj și care își propune să îmbunătățească diagnosticarea bolilor metabolice genetice. Dr. Radu Moldovan a prezentat proiectul la Scoala de Boli Rare pentru jurnaliști editia a 11-a, desfăsurată la Zalău.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a trimis o scrisoare Consiliului Europei și Comisiei privind importanța investițiilor în cancerul pulmonar și extinderea recomandării Consiliului privind depistarea cancerului pulmonar. Dclarația sa și a dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministrul Sănătății, făcute în cadrul dezbaterii Politici și strategii europene și românești în domeniul oncologiei, le veti auzi în aceasta emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla despre actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate care va intra in vigoare începând cu data de 1 decembrie 2022, dar si despre cele 200 de centre comunitare integrate care vor beneficia de finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Realizator: Alexandra Mănăilă