Alexandra Mănăilă


Dreptul constituțional al americanilor la avortare a fost anulat de Curtea Supremă, după o jumătate de secol. Ce înseamnă asta pentru SUA, care sunt efectele la nivel european și care este legislația privind avortul în România, aflați în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vă prezentăm nevoile care trebuie rezolvate cât mai curând în România din perspectiva pacienților cu boli rare. Vorbim și despre planuri importante precum Planul Național de Boli Rare și Planul Național de Cancer care trebuie finanțate.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vorbim despre o petite inițiată de două jurnaliste, Ancuța Ciolan și Gabriela Onț Buruian, co-fondatoare ale site-ului www.stirimed.ro, care pledează pentru un registru național al bolilor cauzate de poluare și pentru politici publice pentru protejarea sănătății populației de poluare.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Aflați ce inițiative legislative în Sănătate la început de iulie 2022 își propun să facă mai ușoară viața pacienților din România. În emisiune vom aborda problematica sănătății mintale, a plafonului de compensare a prețului medicamentelor la pensionari, dar vom vorbi și despre Legea privind dreptul „de a fi uitat” pentru supravieţuitorii de cancer, recent promulgată de președintele României.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Societatea Română de Reabilitare Medicală este una dintre cele mai vechi societăți medicale din România. Împlinește 100 de ani de la înființare. Ce a reușit să facă într-un secol aceasta societate, care sunt provocările medicilor din vremea noastră, ce așteptări au pacienții cu dizabilități și ce le oferă statul român în materie de servicii medicale, aflați în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Doar 180.000 de copii s-au născut anul trecut, natalitatea scăzând dramatic în ultimii ani în România. Un sfert din cuplurile din țara noastră suferă de infertilitate și deși s-a deschis cel mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei la București, mai sunt de reglementat o serie de aspecte legislative care țin de donarea de embrioni și de mama surogat în România, astfel încât tot mai multe cupluri din România să poată aduce pe lume copii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Persoanele cu dizabilități din România pot beneficia de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive şi tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească, dar și ce burse de locuri de muncă se organizează pentru românii cu dizabilități, aflați în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune discutăm despre spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS) lansat de Comisia Europeană. Cce își propune EHDS și Uniunea europeană a sănătății, felul în care oamenii de știință, dar și pacienții vor putea avea acces la datele privind sănătatea lor, câte de sigure și securizate vor fi aceste date în condițiile în care sistemele de sănătate sunt în prezent ținta unui număr tot mai mare de atacuri cibernetice.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Achiziția de vaccinuri COVID a încins spiritele în ultimele zile în rândul politicienilor romani și l-a determinat pe eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, să ceară sprijinul Comisiei Europene pentru suspendarea sau modificarea contractelor pentru achiziția de vaccinuri realizate de către fostul guvern, în contextul în care dozele nu sunt folosite, iar cheltuielile aferente, de milioane de euro, sunt suportate de la bugetul de stat.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Datele studiului anual WAIT, lansat de Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), arată că România se menține pe ultimul loc în UE în privința timpului de așteptare al pacienților pentru a avea access la medicamente de ultimă generație. Cu cât a crescut timpul de așteptare în România pentru accesul ma medicamente inovatoare în ultimul an, aflați  în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă