Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


În ultima perioadă țara noastră este scoasă de pe harta Europei din cauza întârzierilor extrem de mari în ceea ce privește aprobarea studiilor clinice. Cătălina Sârbu, președintele Asociației Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR), prezentă la evenimentul Clinical Trials Symposium 2019, a acordat un interviu pentru RadioNoro.ro în care vorbește despre legea din România care reglementează aprobarea în maximum 60 de zile a studiilor clinice, dar care în fapt nu se respectă, astfel că România a ajuns să fie unica țară din lume cu peste 400 de zile.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Aflați în cadrul emisiunii cât de important a fost Programul de cooperare elvețiano-român pentru sistemul medical romanesc și ce proiecte au fost implementate în cadrul Fondul Tematic de Sănătate. Puteți asculta și câteva declarații legate de contribuția elvețiană la creșterea accesului la servicii medicale și sociale și îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate din România (2010-2019).

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


La cea de-a 8-a ediție a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, care a avut loc la Timișoara în perioada 17-20 septembrie 2019, au fost anunțate două noi centre de expertiză în bolile rare, acreditate în urmă cu doar câteva zile. Aflați mai multe detalii în cadrul emisiunii de la Lidia Onofrei, reprezentanta Ministerului Sănătății.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Un nou proiect de Ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății propune interzicerea exportării a 175 de medicamente citostatice de bază. Află care sunt medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare și ce soluții s-au găsit pentru 12 dintre ele în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Ministerul Sănătății și Direcțiile de sănătate publică vor simplifica și digitaliza procedurile de autorizare și avizare, în urmatoarea perioadă. Informaţii pe larg, în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Manaila

1567410452528801.jpgAsociatia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) trage un semnal de alarma privind riscul iminent de închidere sau intrare în faliment a farmaciilor independente, mai ales a celor mici.

Farmaciile independente acuza probleme de implementare a serializarii medicamentelor si se afla în imposibilitatea de a implementa corect si total acest demers. Informatiile pe larg, in cadrul emisiunii.

Alexandra Mănăilă


Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităților competente (Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății) să precizeze stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fără interferon pentru pacienții cu hepatită C. Actualul contract se încheie pe 31 august 2019, iar dezbaterile publice pentru viitorul contract încă nu au început.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Recent Guvernul a aprobat o Ordonanță care prevede reglementări menite să asigure un acces mai bun al pacienților la servicii medicale și medicamente. Printre măsurile adoptate de Executiv, se numără: extinderea exceptării temporare a obligației de plată a taxei clawback, de la 2 la 3 ani dar și încercarea de a îmbunătăți accesul pacienților la serviciile medicale necesare, prin modificarea Ordonanței 28/2003.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra MănăilăÎn cadrul acestei emisiuni, invitatul special, Cristian Sas, președintele Colegiului Pacienților, vorbește despre modificările care ar trebuie aduse la Contractul Cadru al C.N.A.S. astfel încât să genereze o schimbare în bine în sistemul medical românesc.  Din cele 75 de probleme identificate, 3 vor fi selectate de către Colegiul Pacienților și vor fi prezentate tuturor decidenților, politicienilor pentru a fi incluse în noul Co-Ca.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Intenția de-a actualiza Hotărârea de Guvern 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, înseamnă pentru pacienții din România o nouă speranță la viață. Află părerile asociațiilor de pacienți cu privire la acest subiect în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă