Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vă vom prezenta opinia unor pacienți cu privire la proiectul de act normativ postat de Ministerul Sănătății în dezbatere publică, la secțiunea Transparență Decizională, privind Programul național de diabet zaharat, care se va reorganiza în două subprograme distincte, unul destinat adulților cu diabet zaharat, altul destinat copiilor cu diabet zaharat tip 1. Veți asculta declarațiile Gabrielei pacientă cu diabet tip 1 și ale Rozalinei Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – A.P.A.A, care cred că se face discriminare între pacienți în cadrul programului de diabet.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Prof. dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice le-a vorbit jurnaliștilor despre importanta accesului pacienților cu diabet, în special a copiilor la pompele  de insulină și la monitorizarea glicemică continuă, cu ocazia lansării în România a primei combinații injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice. Conform unui proiect de act normativ postat de Ministerul Sănătății în dezbatere publică, la secțiunea Transparență Decizională, Programul național de diabet zaharat se va reorganiza în două subprograme distincte, unul destinat adulților cu diabet zaharat, altul destinat copiilor cu diabet zaharat tip 1.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre statisticile din Romania referitoare la infertilitate, fiindcă acum le avem grație primului studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România, lansat de Asociația pentru Reproducere Umană din România; vom vorbi și despre faptul că nu există încă în țara noastră o lege în domeniul reproducerii umane asistate. 1 din 4 cupluri care își dorește cât mai curând un copil nu a reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de 1-5 ani, potrivit studiului.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre un nou proiect legislativ de interes pentru toate mamele din România, pentru că acestea ar putea beneficia de scăderea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii pe care-l au. Inițiatorul acestui proiect este Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților și vicelider grup parlamentar social democrat.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre fibrilația atrială și accidentual vascular cerebral. Povara accidentului vascular cerebral dat de fibrilația atrială în România anului 2018 impune adoptarea unor politici consistente de diagnostic precoce și de management modern al fibrilației atriale, precum și acces la tratament anticoagulant eficient. Din acest motiv, 3 societăți medicale și o asociație de pacienti s-au dus la Parlament, la Comsia de Sănătate a Camerei Deputaților să solicite susținere din partea decidenților politici pentru reducerea numărului de decese și dizabilități severe cauzate de accidentele vasculare cerebrale datorate fibrilației atriale. Acțiunea face parte din Campania „Schimbă Ritmul”, care pune fibrilația atrială pe lista scurtă a priorităților din Sănătate.

Realizator: Alexandra Mănăilă


Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre reducerea consumului de tutun și efectele pe care le are asupra sănătății, știut fiind că fumatul este o cauză majoră a bolilor cardiovasculare și provoacă unul din fiecare trei decese cauzate de boli cardiovasculare. Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, care s-a sărbătorit pe 31 mai, organizațiile dedicate sănătății publice au reamintit decidenților că România trebuie să prioritizeze controlul tutunului pentru a proteja sănătatea inimii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre actualizarea listelor de medicamente compensate și gratuite. În opinia directorului executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu actualizarea listei suferă întârzieri nejustificate și inacceptabile, motiv pentru care ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că actualizarea ar putea fi facută trimestrial. Tot în cadrul emisiunii vă prezentăm și semnalul de alarmă pe care îl trage Asociația Producătorilor de Medicamente Generice  (APMGR) cu privire la miile de medicamente ieftine, care riscă să fie scoase din producție sau delistate în perioada imediat următoare.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre Campania „Schimbă Ritmul”, care pune fibrilația atrială pe lista scurtă a priorităților din Sănătate. România NU are în acest moment un program funcțional de identificare a pacienților cu această afecțiune. Pacienții nu au acces egal la tratament eficient și sunt câteva sute de mii de români care suferă de această boală.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această ediție a emisiunii vom discuta despre legea privind telemunca în România, publicată în Monitorul Oficial nr. 296 din 2 aprilie 2018. Legea nr. 81 din 30 martie 2018 privind reglementarea activității de telemuncă stabilește modalitatea de desfășurare a activității de către salariat  în regim de telemuncă. De această lege vor beneficia angajaţii din IT, traducătorii şi alte categorii de salariaţi pentru care se pretează munca în altă parte decât la sediul angajatorului.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Manaila

1524469577181949.jpgÎn aceasta editie a emisiunii vom discuta despre programul national "Sanatos de mic", program dedicat nutritiei la vârsta prescolara. Asociatia SAMAS a organizat o dezbatere pe acest subiect la Palatul Parlamentului, sub patronajul Comisiei de Sanatate Publica din Senatul României, asadar va prezentam în cadrul emisiunii declaratiile dr. Làszlò Attila - Presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senat dar si ale dr. Maricela Cobuz - Membru în Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor. 

Realizator: Alexandra Manaila